Foto: Twitteraccount Tweede Kamerlid Rob Jetten
Foto: Twitteraccount Tweede Kamerlid Rob Jetten

Paraffine maakt vogels en honden ziek, kamervragen

Laatste nieuwsberichten
De gemeente waarschuwt hondeneigenaren voor paraffine. Honden eten het materiaal op en worden er ziek van. De dierenartsenpraktijk op Texel vertelt de redactie dat honden gaan braken en diarree krijgen. Hondeneigenaren die deze verschijnselen zien, doen er goed aan naar de dierenarts te gaan om advies in te winnen.

Ook vogels worden ziek van paraffine, vertelt Tinka Murk, hoogleraar Ecologie van mariene dieren aan de universiteit van Wageningen, in Nieuws en Co, het nieuwsprogramma van Radio 1 (te beluisteren via ‘gerelateerde links’). Paraffine is een bestanddeel van ruwe olie dat in dubbelwandige tankers moet worden vervoerd omdat de stof op de lijst van milieugevaarlijke stoffen van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) staat. Tegelijkertijd is er geen verbod op het op zee lozen van het materiaal. Uit kostenoverwegingen spoelen schippers daarom hun tanks schoon op de Noordzee. Dat is legaal, mits het 12 mijl uit de kustlijn gebeurt.

De paraffine is dan vloeibaar en stolt langzamerhand in grote brokken. Die brokken worden door de golven stukgeslagen en belanden zo in kleinere deeltjes op de stranden. Vogels die in het vloeibare materiaal belanden, krijgen er plakkerige, warrige veren van die niet meer goed isoleren. Daardoor raken ze onderkoeld. Ook zinken ze als de veren te zwaar worden. Ecomare heeft vooralsnog niet meer meldingen van vervuilde vogels binnen gekregen dan gebruikelijk is, vertelt dierenverzorger Jacco. “We houden het op dit moment ook niet scherper in de gaten dan normaal, maar zodra er meer dan 6 vogels per dag binnen komen of 10 per week treedt het oliecalamiteitenprotocol dat we als samenwerkende kustopvangorganisaties hebben opgesteld in werking.”

Sommige vogels, met name de zogenaamde ‘zichtjagers’, eten brokjes paraffine op. Zichtjagers zijn vogels die op het zicht op prooien jagen en snel moeten reageren. Ze zien daardoor de brokjes aan voor voedsel. Het materiaal is niet giftig, maar doordat het niet afbreekt, raken maag en darmen verstopt. Er past geen eten meer bij, waardoor de vogels een langzame hongerdood sterven.

De bekendste zichtjager is de Noordse Stormvogel, ook wel Mallemok genoemd. De Mallemok eet plastic. Jan Andries van Franeker van onderzoeksinstituut Imares onderzoekt de maaginhoud van de dieren. Door dat over een langere periode te doen, krijgen onderzoekers een goed beeld van de vervuiling van de Noordzee. In een kwart van de Mallemokkenmagen wordt naast plastic ook paraffine gevonden.

Volgens Murk moet er regelgeving komen die het lozen van paraffine op zee verbiedt: “Paraffine is een drijvende, niet afbreekbare stof. Het is niet zo dat er duizenden dieren doodgaan, maar het is wel een kwestie van fatsoen.” Naast een verbod op lozen is het ook mogelijk paraffine uit het water te filteren en te hergebruiken, vertelt Murk in het radionieuws, dat wordt in Hamburg dat gedaan.

Melanie Schultz- van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu en parlementair verantwoordelijk, buigt zich binnenkort over de kwestie: Tweede Kamerlid Rob Jetten van D66 stelde haar vragen over de aangespoelde paraffine en de gezondheidsrisico’s ervan (zie afbeeldingen).

Nieuws en Co: Geloosde paraffine doodt vogels: http://www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/420208-geloosde-paraffine-doodt
De maaginhoud van een Noordse Stormvogel (Foto: Imares)