Logo: KIMO
Logo: KIMO

Texelse vloot ruimt al 20 jaar zwerfafval op

Laatste nieuwsberichten
Het opruimen van afval op de stranden door vrijwilligers tijdens de Boskalis Beachcleanup heeft de afgelopen weken veel media-aandacht gekregen. Op Texel werd dinsdag 605 kilo afval van het strand geruimd. Minder bekend is dat vissers al jaren grote hoeveelheden afval meenemen tijdens hun vaartochten en dat de Texelse vloot de eerste vloot was die daar aan meedeed.

“We nemen sinds een jaar of 20 bigbags mee aan boord, die we afleveren als we de vis lossen. Tegenwoordig gaat dat om ongeveer één volle big bag per week. We halen vooral veel plastic drinkflesjes naar boven, maar ook blikjes, verfblikken en soms speeltjes voor volwassenen,” zegt Biem van der Vis van de TX43.

“Vroeger namen we wel drie volle bigbags mee aan wal. Sinds we met pulskorren vissen, beroeren we de bodem minder. Daardoor halen we ook minder afval naar boven. Ik geloof ook dat men zich er per saldo meer van bewust is geworden dat afval niet overboord gegooid hoort te worden. Dertig of veertig jaar terug werden er nog wel eens hele netten overboord gegooid als ze afgeschreven waren. Dat doet nu niemand meer. Wel zien we dat er op de drukke vaarroutes meer afval naar boven komt.”

De afvalinzameling maakt deel uit van het langlopende project ‘Fishing for litter’ van KIMO, de vereniging van gemeenten met gemeenschappelijke belangen aan de Noordzee. Gaandeweg is vrijwel de hele Nederlandse vloot mee gaan doen aan de afvalinzameling.
In de Oude Vismarkt aan de Vlamkast in Oudeschild is een expositie over het project. De expositie is nog tot september te bekijken.