Foto: Judith Ploegman
Foto: Judith Ploegman

Ook paraffinedeeltjes op Vlieland en Terschelling

Laatste nieuwsberichten
Niet alleen op Texel, maar ook op Vlieland en Terschelling zijn paraffinedeeltjes aangespoeld. Op Terschelling gaat het over een ‘emmertje vol’, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Daar zijn de deeltjes te klein om op te ruimen, ze verdwijnen met het getij onder het zand. Een woordvoerder van de gemeente Terschelling laat weten dat daar geen actie wordt ondernomen. Op Vlieland gaat het om 15 kilometer strand en over grote brokstukken. Rijkswaterstaat zeeft daar het zand om de paraffine te verwijderen.

Op Texel zijn de deeltjes kleiner dan op Vlieland, waardoor de stranden niet schoongemaakt kunnen worden. Rijkswaterstaat laat weten dat het aan de gemeente te bepalen is of de stranden schoongemaakt worden wanneer de totale hoeveelheid aangespoelde paraffine kleiner is dan 5 kubieke meter. Dat is op Texel het geval. Op de redactie komen meldingen binnen dat er ook hier brokstukken op de stranden liggen. De gemeente laat weten deze meldingen te verzamelen.

Paraffine is een bestanddeel van ruwe olie en wordt door schepen als bulkproduct vervoerd. Als er een nieuwe lading moet worden vervoerd, worden de tanks eerst schoongemaakt. Dat kan in havens, maar dat is kostbaar. De paraffine mag ook op zee worden geloosd als dat op 12 mijl buiten de kust gebeurt. Dat is vastgelegd door de International Maritime Organisation, een onderdeel van de VN dat op internationaal niveau afspraken vastlegt tussen deelnemende lidstaten om de scheepvaart veilig en milieuvriendelijk maken.

Rijkswaterstaat laat weten dat het schip dat de paraffine heeft geloosd voor de vervuiling moet betalen. Er is maandag met een vliegtuig van de kustwacht naar het schip gezocht, maar tot nog toe zonder resultaat. Het vliegtuig zocht ook naar sporen van paraffine op zee, maar die zijn niet aangetroffen.

Hoe lang het duurt voordat de paraffine verdwijnt is niet duidelijk, een deel lost op en een deel verdwijnt terug in zee. Wat de impact van het materiaal is op vogels en het zeeleven is evenmin duidelijk. Wel waarschuwde de gemeente zondag hondeneigenaren voor de paraffine: de dieren geneigd zijn het materiaal op te eten omdat het een sterke geur verspreid. Daar kunnen ze ziek van worden. Het lijkt voorlopig verstandig waakzaam te zijn.