Foto: Mannes Westra
Foto: Mannes Westra

Directeur Westra vertrekt bij KopGroep Bibliotheken

Laatste nieuwsberichten
De bezuinigingen die KopGroep Bibliotheken de laatste jaren zijn opgelegd leiden tot het vertrek van directeur Mannes Westra per 1 oktober. De Raad van Toezicht ziet zich genoodzaakt de personeelslasten in de komende jaren nog verder terug te brengen, hetgeen de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst onontkoombaar maakt.

KopGroep Bibliotheken, de bibliotheekorganisatie van Den Helder, Texel, Schagen en Hollands Kroon, heeft de afgelopen jaren flink moeten bezuinigen. In 2013 was er een forse reorganisatie nodig: de gemeente Hollands Kroon kortte het budget met 60% procent, zestien medewerkers moesten worden ontslagen. In 2015 volgde de gemeente Schagen met een bezuinigingsopdracht van 40%.

“Bij de bespreking van de meerjarenbegroting zijn we tot de conclusie gekomen dat het ontslag van Mannes Westra de enige mogelijkheid is om de financiën rond te krijgen,” zegt Martin van der Jagt, voorzitter van de Raad van Toezicht. “Op de werkvloer is de rek er door de vorige reorganisatie uit, daar kunnen we niet nog meer bezuinigen. De enige manier om KopGroep Bibliotheken een financieel stabiele toekomst te bieden is door afscheid te nemen van de duurste kracht.”

Westra is ging in het belang van de bibliotheken akkoord gegaan met het voorstel van de Raad van Toezicht. Hij werkte 28 jaar voor de organisatie. “KopGroep Bibliotheken is Mannes veel dank verschuldigd voor zijn inzet en prestaties”, zegt Van der Jagt.