Afbeelding

Wonen op bedrijventerrein Den Burg aan banden

Laatste nieuwsberichten
In het nieuwe bestemmingsplan voor Den Burg wordt wonen boven of bij bedrijfspanden op bedrijventerreinen beperkt in vergelijking met het huidige bestemmingsplan. Dat bevestigt de gemeente naar aanleiding van een vraag van de redactie.

In het ontwerpplan is op bedrijventerreinen de mogelijkheid opgenomen voor maximaal één bedrijfswoning per bedrijf, net zoals dat in de nieuwe bestemmingsplannen van de andere dorpen het geval is. In het geldende bestemmingsplan voor Den Burg uit 2005 wordt in dezelfde situatie niet gesproken van een bedrijfswoning, maar zijn woningen in het algemeen nog toegestaan.

Dit houdt in dat na inwerkingtreding van het nieuwe bestemmingsplan de eisen die gesteld worden aan wonen op bedrijventerreinen scherper zijn. “Als er nieuwe woningen worden toegevoegd, moeten dat bedrijfswoningen worden en deze dienen bewoond te worden ten behoeve van het bedrijf, zodat de regel voor nieuwe woningen gelijk is aan de regeling in de andere dorpen”, meldt de gemeente hierover.

Bestaande rechten worden in het nieuwe plan wel gerespecteerd. Daarom wordt bij de vaststelling van het bestemmingsplan aan de gemeenteraad voorgesteld om de bestemming van reeds bestaande bedrijfswoningen op bedrijventerreinen te wijzigen in reguliere woningen.

In het centrum wordt in het ontwerpplan het begrip dienst- of bedrijfswoning helemaal losgelaten en zijn woningen toegestaan. Het aantal is niet gemaximeerd en ook wonen op de begane grond is mogelijk.

Het ontwerpplan ligt nog tot 10 juli ter inzage.