Texels talent schittert in Jesus Christ Superstar

Door Eva Groot
Gepubliceerd: Maandag 12 Juni 2017, 17:33 uur
4523 x bekeken
In De Kiekendief op De Krim ging rockopera Jesus Christ Superstar zaterdagavond in première. Zondag voerde de Texelse cast de eerste matineevoorstelling op. Op vrijdag, zaterdag en zondag beklimmen de 27 spelers en de vijfkoppige band wederom het podium.


Het openingslied, met solo’s van Jezus (Roos Bakker), Judas (Daniëlle de Lussanet) en Pilatus (Aglaia Westra), was een prachtige binnenkomer. De toon was meteen gezet en de verwachting voor de rest van de voorstelling hoog: de drie solisten lieten zien de muziek van Andrew Lloyd Webber met lange uithalen goed aan te kunnen. De harmonieuze samenzang van het ensemble zorgde voor kippenvel bij het publiek en de band speelde het ingewikkelde repertoire vlekkeloos en strak.

Roos Bakker imponeerde als Jezus met haar krachtige zangstem, maar wist zich ook kwetsbaar te tonen in samenspel met Maria Magdalena (Roland Bisschop), wiens wanhoop bij ‘I don’t know how to love him’ voelbaar was.

De voorstelling had een modern tintje: één van de apostelen filmde Jezus, het beeld hiervan was als decor op de achtergrond te zien, afgewisseld met beelden van het eiland. Tijdens de bekende marktscène van de rockopera was een beeld van een drukke Binnenburg te zien. Een woedende Jezus maakte een einde aan de markt. Aanbidders van Jezus maakten foto’s en selfies met hun mobieltjes.

De 16-jarige Roos Tijssen (Simon) kreeg de handen op elkaar met haar vertolking van Poor Jerusalem (‘Jesus I am with you, touch me, touch me Jesus); Claudia Rey en Liesbeth Rijkers gingen als priesters Kajafas en Annas op in hun rol als ‘slechteriken’ in het verhaal. Het acteerwerk van de twee was sterk, maar de prachtige kostuums droegen ook zeker bij aan hun overtuigende spel. Ook de kleding van Herodus (Kitty Bakker) en Pilatus (Aglaia Westra) was noemenswaardig. Herodus kreeg al spelend met Playmobil-poppetjes de lachers op de hand; Pilatus maakte indruk met een sonore zangstem.

De rest van de cast was gekleed in het wit – op Judas na. De voorstelling werd afgesloten met een heuse balkonscène: Judas schitterde in een rood kostuum en zong de longen uit haar lijf op het nummer Superstar.

Jezus aan het kruis werd door zijn aanhangers geëerd met een prachtige, meerstemmige uitvoering van The Crucifixion, waarbij de band – gedirigeerd door Mathieu Vulto - zich meer op de achtergrond begaf en ruimte gaf aan de apostelen. De regie was in handen van Quinten van Katwijk.