Detail van het lakprofiel. (Foto: Judith Ploegman
Detail van het lakprofiel. (Foto: Judith Ploegman

Historische dijk leeft voort in lakprofielen

Laatste nieuwsberichten
Kees Stam, lid van het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap, knipte zaterdag het lint door dat genodigden toegang verschafte tot lakprofielen van de dijk voor Fort de Schans bij Oudeschild. Stam openende de expositie samen met wethouder Eric Hercules en directeur van stichting Texels Museum Pauline Folkerts. De lakprofielen werden getoond in museum Kaap Skil in Oudeschild.

De profielen worden na droging aan elkaar gelijmd. Het totale profiel meet dan 7,5 bij 3,5 meter. Daarmee is het een van de grootste lakprofielen van Nederland. Op het profiel is de middeleeuwse dijk met wierriemen te zien die begin mei werd blootgelegd bij de doorgraving van de zeedijk.

Lakprofielen zijn afdrukken van archeologische vindplaatsen. Een afgraving wordt met lak begoten, waarna er doek tegenaan wordt gelegd. Op het doek wordt opnieuw lak gegoten. Het bodemprofiel van de vindplaats wordt op deze manier vastgelijmd aan het doek, als was het een natuurlijk schilderij.

Dat de afdruk van de dijk gemaakt en getoond kon worden, was een gelukkige samenloop van omstandigheden, zegt Hannah Ietswaart, omgevingsmanager bij het hoogheemraadschap: “Bouwplaatsen blijven doorgaans niet lang open liggen, terwijl met het bestellen van materialen een paar weken gemoeid zijn. In het geval van de zeedijk was de bouwput breed genoeg om én te kunnen bouwen én om de historische dijk te kunnen onderzoeken. Bovendien viel een ander project uit, waardoor de materialen meteen voor handen waren. Omdat het totale profiel zo groot is, was het nog maar de vraag waar we het konden exposeren. We zijn ontzettend blij dat we bij Kaap Skil terecht konden.”

Voor museummanager Corina Hordijk spreekt dat voor zich: “We zien het als eerste hulp bij cultureel erfgoed, zoals we ook duik- en jutspullen hebben opgevangen, en zoals natuurmuseum Ecomare zeehonden opvangt.” De lakprofielen zijn opgenomen in de expositie ‘’’’Waterkamer’’’’, die gaat over het belang van goede dijkbescherming.

Bijzonder is dat het levensgrote profiel van de wierdijk ook de maquette van de Reede van Texel tot leven brengt. Bij de afgravingen werden de resten van een wachttoren aangetroffen . “Op de maquette zijn ook wachttorens te zien”, zegt Hordijk, “Die torens zijn gebaseerd op tekeningen die opgenomen zijn in de collectie van Musée Napoléon in Cendrieux, Frankrijk. Het was een gelukstreffer dat een van die torens tevoorschijn kwam bij de afgraving, en dat deze nu op de lakprofielen zichtbaar is.”

De lak die voor de profielen van de historische dijk is gebruikt is nieuw en werd voor het eerst gebruikt op de vindplaats van Trix, de T-rex van Naturalis in Montana. Door de hoge kwaliteit van de lak zijn de profielen uitzonderlijk goed gelukt.

Wachttoren, wierriem en IJzertijdrestanten bij Schans: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/062375/
Afbeelding
Kees Stam knipt het lint (Foto: Judith Ploegman)
Detail van een lakprofiel (Foto: Judith Ploegman)
Werkwijze in de bouwput. (Foto: Kaap Skil)