Foto: Veiligheidsregio Noord Holland Noord
Foto: Veiligheidsregio Noord Holland Noord

‘Chloorlek’ Landal Sluftervallei onder controle

Laatste nieuwsberichten
De situatie op vakantiepark Landal Sluftervallei, waar vrijdag een lek in de technische ruimte van het zwembad ontstond, is onder controle en afgeschaald. Dat zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord Holland Noord.

Speciale brandweereenheden werkten tot middernacht door om de 3.000 liter natriumhypochloriet die weglekte op te pompen. Een extern bedrijf komt zaterdag het laatste deel van de lekkage wegruimen.

Op het vakantiepark ontstond rond vrijdag rond 18.00 uur een lek. Er raakte niemand gewond. Het lek werd op tijd ontdekt en alle badgasten hebben tijdig het zwembad kunnen verlaten. Hoe het lek heeft kunnen ontstaan, is onbekend.

Er lekte 3.000 liter natriumhypochloriet weg. Natriumhypochloriet is een vloeistof die gebruikt wordt voor het reinigen van zwembaden. De weggelekte hoeveelheid is de voorraad voor ongeveer een maand. De vloeistof lekte uit een container in de lekbak eronder, maar door de hoeveelheid overstroomde de bak. Speciale brandweereenheden pompten ruim 2.000 liter weg. Het restant is, door het overstromen van de lekbak, in de grond onder het zwembad terecht gekomen. Dat deel wordt vandaag door een extern bedrijf opgeruimd.

De weggelekte stof werd eerder chloorgas genoemd, maar de woordvoerder van Veiligheidsregio Noord Holland Noord laat weten dat dat incorrect is. Natriumhypochloriet kan chloorgas vormen wanneer het in aanraking komt met bepaalde metalen of zuren, maar daarvan is geen sprake. De stof is weliswaar irriterend, maar vormt geen gevaar voor de volksgezondheid.

Het zwembad blijft gesloten, de rest van het pand is na ventilatie weer geopend.

‘Chloorgas’ Landal Sluftervallei blijkt minder kwalijke stof: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/nieuws/062458/