Afbeelding

‘Chloorgas’ Landal Sluftervallei blijkt minder kwalijke stof

Laatste nieuwsberichten
Speciale brandweereenheden hebben vrijdagavond 2.000 liter natriumhypochloriet weggepompt. Dat laat een woordvoerder van Veiligheidsregio Noord Holland Noord weten. Eerder werd de uit een lek in de technische ruimte weggelopen vloeistof chloorgas genoemd, maar daarvan blijkt geen sprake te zijn.

Natriumhypochloriet is een reinigingsmiddel voor zwembaden en is vergelijkbaar met bleekwater dat in huishoudens wordt gebruikt. Huishoudbleekwater bevat 5% natriumhypochloriet, in zwembaden wordt doorgaans een oplossing van 13% gebruikt. Wanneer natriumhypochloriet in contact komt met bepaalde zuren of metalen, kan er chloorgas ontstaan. Daar is hier geen sprake van, zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio. De vloeistof is irriterend, maar aanzienlijk minder gevaarlijk voor de volksgezondheid dan chloorgas.

De woordvoerder van Veiligheidsregio Noord Holland Noord laat verder weten dat de resterende 1.000 liter natriumhypochloriet moeilijker te verwijderen is, omdat de vloeistof in de grond terecht is gekomen. Onder de container waarin het lek is ontstaan stond een lekbak. De lekbak overstroomde door de grote hoeveelheid vloeistof die vrij kwam: met 3.000 liter kan een zwembad ongeveer een maand worden schoongehouden. Omdat dit deel van de vloeistof niet op te pompen is, onderzoeken de speciale brandweereenheden nog hoe de vloeistof het best verwijderd kan worden. Naar verwachting wordt er nog tot middernacht doorgewerkt.