Foto’s: Judith Ploegman
Foto’s: Judith Ploegman

Wachttoren, wierriem en IJzertijdrestanten bij Schans

Laatste nieuwsberichten
Bij de doorgraving van de zeedijk bij gemaal De Schans nabij Oudeschild zijn resten van een 14e-eeuwse zeedijk, een wachttoren uit 1621 en restanten uit de IJzertijd gevonden. Dat kwam naar boven na archeologisch onderzoek en werd woensdag bekend gemaakt tijdens een presentatie voor genodigden. Ook vond de aannemer bij de afgravingen een wierriem uit de Gouden Eeuw. Wierriemen van zeegras werden in die tijd gebruikt als dijkbedekking om de kracht van het water te breken.

Archeoloog Michiel Bartels is verheugd over de vondsten: “Doorgravingen door functionerende zeedijken komen zelden voor. Dat we op deze plek vijf dagen lang archeologisch onderzoek konden verrichten, is een unicum. We hoopten restanten van de Middeleeuwse dijk te vinden. Dat we ook een wachttoren en scherven uit de IJzertijd vonden, overtrof al onze verwachtingen.”

“De muurresten die we vonden, waren veel te kloek gebouwd voor een schildwachthuisje. Door de dubbellaagse bouw met Friese geeltjes wisten we dat het om iets veel stevigers moest gaan: vuurtoren De Brandaris op Terschelling is van hetzelfde materiaal gebouwd. Ook voor huizenbouw werd in die periode gebruikgemaakt van dubbellaagse Friese boerengeeltjes.”

De wachttoren was ongeveer zeven bij zeven meter groot. Na een barst in de fundering is het gebouw op eiken palen gezet. Deze palen zijn ook zichtbaar op de vindplaats. Nader onderzoek wees uit dat de toren te zien was op een kaart en uit 1621 stamt. De betreffende kaart was een onduidelijke reproductie, waaraan geen nadere informatie kon worden ontleend.

Burgemeester Michiel Uitdehaag mocht woensdag een steen van de wachttoren in ontvangst nemen. De steen zal een plek krijgen in de vitrine op zijn werkkamer, zegt Uitdehaag: “Straks zal de dijk weer onder water verdwijnen. Deze steen zal ons dan herinneren aan wat één van de eerste opties was om ons eiland tegen het water te beschermen.”

Naast de toren, de scherven uit de IJstijd en de oude dijk zijn resten van de wierriem gevonden, pijpenkoppen en munten uit de Gouden Eeuw. Bartels laat weten dat er, naast een wetenschappelijke publicatie over de vondsten, ook een publieksfolder zal worden gemaakt.

Donderdag is de bouwplaats tussen 16.00 en 20.00 uur geopend voor publiek. Archeologen Michiel Bartels en Sander Gerritsen zullen ter plekke de vondsten toelichten.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding