Afbeelding

Extra getuigenverhoren in zaak uitgaansgeweld

Laatste nieuwsberichten
Er komen extra getuigenverhoren in het proces tegen een van ernstig uitgaansgeweld verdachte 22-jarige Texelaar. Dit heeft de politierechter in Alkmaar dinsdag op het laatste moment besloten. De officier had op dat moment al een straf tegen de man geëist.

De zaak draait om de mishandeling van een man uit het Noord-Hollandse Noord-Scharwoude, die in november afgelopen jaar door de Texelaar in De Koog met één klap werd gevloerd. De man ging knock-out, liep een kaakfractuur op en kon weken niet werken.

De Texelaar hield bij de politie zijn kaken stijf op elkaar. Voor de rechter bekende hij dinsdag wel de klap te hebben gegeven, maar zei hij dat hij zich bedreigd voelde omdat het slachtoffer met een kapot bierglas in zijn hand vanuit het niets op hem af kwam.

Dat verhaal stond haaks op de verklaringen van het slachtoffer en van omstanders, die juist hebben gezegd dat het de Texelaar was die vanuit het niets een klap uitdeelde. Voor de officier van justitie waren de bekentenis en de verklaringen voldoende bewijs om een taakstraf van 100 uur te eisen. Ook wilde ze een flinke schadeclaim van het slachtoffer honoreren.

De advocaat van de Texelaar ging daar fel tegenin. Volgens haar moet haar cliënt worden vrijgesproken omdat sprake was van zelfverdediging. Ook de Texelaar zelf zei niet veel keuze te hebben gehad. “Hij kwam met dat glas op mij af. Er was ineens een dreigende situatie”, zei hij.

Vanwege zijn studie in Amsterdam woont de Texelaar doordeweeks in Zwanenburg. Nadat hij kort na het incident was opgespoord, sprak hij naar eigen zeggen met de politie op Texel af dat hij bij de politie in Haarlem zijn kant van het verhaal zou vertellen. Die pakte hem echter op, gooide hem een nacht in de cel en wilde hem de dag erna verhoren. Toen besloot de Texelaar te zwijgen, zei hij. “Ik vond en vind dat ik onterecht als verdachte ben aangemerkt.”

Omdat de politierechter het fijne van de zaak wil weten, worden getuigen en betrokkenen de komende tijd nader verhoord door de rechter-commissaris. Daarna wordt de zaak voortgezet in de rechtszaal.