Frisian Flag start maandag 27 maart vanaf vliegbasis Leeuwarden. (Foto’s: Ministerie van Defensie)
Frisian Flag start maandag 27 maart vanaf vliegbasis Leeuwarden. (Foto’s: Ministerie van Defensie)

Frisian Flag start maandag

Laatste nieuwsberichten
De internationale vliegoefening Frisian Flag vindt vanaf maandag plaats vanaf vliegbasis Leeuwarden. Gedurende twee weken oefenen jachtvliegers complexe missies in internationaal verband. Tijdens Frisian Flag kan gebruik worden gemaakt van het Texelse luchtruim en het oefengebied op de Vliehors Range.

Volgens het Ministerie van Defensie vinden de vliegbewegingen plaats van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 16.30 uur. Tweemaal per dag vertrekken ongeveer vijftig toestellen voor een trainingsmissie. “Recente missies van de Koninklijke Luchtmacht laten duidelijk het belang van internationale samenwerking zien”, aldus Defensie.

Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Dennis Luyt, zegt hier het volgende over: “In de huidige veiligheidssituatie is luchtoverwicht geen vanzelfsprekendheid meer. Onze collega’s van de Koninklijke Landmacht en Koninklijke Marine rekenen op ons om waar nodig dat overwicht wel te bevechten. Grootschalige inzet als deel van een NAVO luchtcampagne is daarbij niet langer ondenkbaar. Sterker nog, het kan morgen van ons gevraagd worden. We moeten ons als Koninklijke Luchtmacht daar weer op voorbereiden.”

Aan Frisian Flag nemen diverse landen deel. Naast deelname van Nederlandse F-16’s, afkomstig van de vliegbases Leeuwarden en Volkel, is ook de Britse luchtmacht met GR4 Tornado’s vertegenwoordigd. Andere deelnemers zijn de Duitsers met Eurofighters, de Franse luchtmacht met de Mirage 2000, de Belgische en Portugese luchtmacht met F-16’s en de Amerikaanse Luchtmacht met F-15’s. Ook neemt er een storingsvliegtuig deel aan de oefening. Dit vliegtuig heeft als doel om ontvangst van bijvoorbeeld radiosignalen te verstoren.

Meer informatie over Frisian Flag via ‘gerelateerde links’. Klachten over geluidshinder kunnen worden doorgegeven aan het gratis telefoonnummer (0800) 0226033 of via defensie.nl.


Informatie over vliegbewegingen: https://www.defensie.nl/onderwerpen/frisian-flag-2017
Afbeelding