Afbeelding

“Hoofdrol Texelaar in drugsnetwerk”

Laatste nieuwsberichten
Politie en justitie zien een 20-jarige man uit Den Burg als medekopstuk van een omvangrijk drugsnetwerk, dat tussen begin 2015 en eind 2016 onder meer een cokelijn tussen Den Helder en Texel onderhield en zowel op het eiland als op het vasteland voor tienduizenden euro’s aan mdma, ghb, cocaïne, hasj en wiet verhandelde.

Dit bleek dinsdagochtend in de rechtbank in Alkmaar bij een tussentijdse zitting in het proces tegen de Texelaar en twee Helderse medeverdachten, een vrouw van 33 en een man van 34 jaar. Zij zitten al langer vast en verschenen eerder in december ‘pro forma’ voor de rechtbank. De Texelaar was toen pas net aangehouden.

De jonge man uit Den Burg zat er dinsdag rustig en uiterlijk onbewogen bij in de rechtszaal. Hij wisselde - nauwelijks zichtbaar - alleen een korte blik van verstandhouding met de 33-jarige medeverdachte toen de officier van justitie bekend maakte dat het Openbaar Ministerie (OM) in totaal ruim €122.000,- aan crimineel verdiend geld van hem wil gaan terugvorderen.

Zijn advocaat probeerde de rechtbank er nog toe te bewegen zijn cliënt in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op vrije voeten te krijgen. Volgens hem hebben deskundigen begeleiding en behandeling van zijn cliënt geadviseerd “en hoe eerder hij daarmee kan beginnen, hoe beter”. Maar in de rapportages staat ook dat het gevaar groot is dat zijn cliënt, eenmaal op vrije voeten, snel in oude fouten vervalt. De officier van justitie verzette zich dan ook fel tegen eventuele vrijlating van de Texelaar. Ook de rechtbank zelf had ernstige bezwaren, zodat hij, samen met de beide Helderse verdachten, tot zijn proces achter slot en grendel blijft.

De rechtbank buigt zich op 24 mei over de zaak van de drie en heeft dan de gehele dag uitgetrokken voor het proces. Die dag wordt ook duidelijk hoe het drugsnetwerk opereerde en hoe de politie de drie kopstukken uiteindelijk op het spoor is gekomen. Daarover werd dinsdag nog met geen woord gerept.