Foto: Gemeente Texel
Foto: Gemeente Texel

“OCT schooljaar 2019-2020 in gebruik”

Laatste nieuwsberichten
Het Onderwijs Centrum Texel (OCT), waarover de raad in maart een besluit neemt (zie elders deze krant), moet vanaf het schooljaar 2019-2020 in gebruik worden genomen.

Dat meldt wethouder Hennie Huisman. Met de bouw van het schoolgebouw, aan de kant van sporthal Ons Genoegen, moet in 2018 worden gestart; de oplevering zou volgens de planning in juli 2019 plaatsvinden. Omdat maatschappelijke gebouwen vanaf 2020 altijd een ‘bijna energieneutraal gebouw’ (BENG) dienen te zijn, wordt het OC volgens deze richtlijnen gebouwd. Bovenop de geraamde €5.645.000,- willen B&W hiervoor €150.000,- investeren. De scholen moeten gezamenlijk €140.000,- inleggen.

Het schoolgebouw moet één buitenterrein krijgen, met de ontsluiting aan de oostzijde. Er komen meerdere ingangen en de scholen krijgen in het gebouw allemaal een eigen gedeelte. “De raad heeft reeds het belang van het behouden van een eigen identiteit per school vastgesteld.” Ook de scholen in de buitendorpen houden zelf de regie, meldt Huisman. “Ze regelen alles zelfstandig, maar kunnen wel terugvallen op de expertise van het OC. Het OC fungeert dan eigenlijk als een soort vraagbaak.”

B&W willen overigens wel gedeelde ruimtes in het plan opnemen, zoals bijvoorbeeld een theaterzaal. Van faciliteiten die reeds bestaan in het OSG-gebouw, zoals het muzieklokaal, zal ook gebruik gemaakt gaan worden.

De Medezeggenschapsraden van de scholen en de raad moeten nog met het plan akkoord gaan. In mei bleek slechts een kleine meerderheid van de lezers van Texel-Plaza, 52 procent, vóór het plan. Met name de identiteit van de scholen, die door samenvoeging in het geding zou kunnen komen, bleek voor veel stemmers een struikelblok. De redactie is benieuwd hoe het er nu, nu de plannen meer vorm krijgen, voorstaat met de meningen over de voorgenomen clustering.