Alumni starten crowdfunding actie voor Texel Flows Atlas

Door Mikel Knippenberg
Gepubliceerd: Zaterdag 07 Januari 2017, 14:42 uur
2508 x bekeken
Auteurs van de Texel Flows Atlas willen hun afstudeerwerk over Texel in boekvorm uitbrengen. Hiervoor zijn ze een crowdfunding campagne gestart. In eerste instantie denken ze het boek in maart te kunnen publiceren.


Het boek is het gevolg van een onderzoek gedurende een jaar door een groep master studenten architectuur van de Technische Universiteit Eindhoven. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in een atlas. Eerder presenteerden de auteurs het boek aan de gemeente Texel en op de Dutch Design Week. Naar aanleiding van de positieve reacties op het werk willen zij nu de atlas uitbrengen. Om het boek professioneel te laten drukken is een crowdfunding campagne gestart.

De gemeente Texel was de eerste geïnteresseerde die de campagne ondersteunde. Kort hierop volgde het Texelfonds. In de atlas zijn thema’s van het eiland zoals de historie, het landschap, water, energie en landbouw onderzocht en in kaart gebracht. Texel wordt in de atlas niet zozeer gezien als een stuk land in zee, maar eerder als een levend organisme dat continu bezig is zichzelf te onderhouden. Er zijn niet alleen topografische kaarten gemaakt, maar ook kaarten die onzichtbare processen en kringlopen van het eiland laten zien. Eigenlijk gaat het gaat over het metabolisme van Texel. Vandaar de titel ‘Texel Flows: een metabolistische atlas’.

“Tijdens het onderzoek kwamen we erachter dat er veel kennis op het eiland aanwezig is”, zo stellen Paul Kersten en Joeri Sowka, redacteuren van de atlas. “We zijn daarom ook erg benieuwd wat de Texelaars van het boek vinden. We hebben de laatste tijd hard gewerkt om de atlas te verfijnen en nog mooier te maken. We hopen dat de Texelaars het zullen waarderen.” Geïnteresseerden kunnen zich online inschrijven. In ruil voor een bijdrage krijgen supporters medio maart 2017 een exemplaar van het boek toegestuurd.

Zie voor meer informatie de website planettexelacademy.nl of mail naar contact@ planettexelacademy.nl. De crowdfunding campagne is te ondersteunen via ‘gerelateerde links’.