Archieffoto Pieter de Vries
Archieffoto Pieter de Vries

Opgedoken japon inspireert modeontwerper

Laatste nieuwsberichten
De opgedoken 17e-eeuwse japon die begin dit jaar werd gepresenteerd in museum Kaap Skil was inspiratiebron voor de nieuwe voorjaars- en zomercollectie 2017 van de Canadees-Britse ontwerper Erdem Moralioglu.

Dat meldt Kaap Skil. Moralioglu’s show tijdens de London Fashion Week stond in het teken van het scheepswrak waar de unieke vondst gedaan werd: de catwalk was van hout en omgeven door zeilen en er waren projecties en schilderingen van de zee.

“In het voorjaar zorgde de presentatie van de uit de Waddenzee opgedoken japon uit de zeventiende eeuw voor wereldnieuws”, meldt Kaap Skil. “Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context”, zei hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam destijds. De japon en een aantal bijbehorende kledingstukken en voorwerpen waren gedurende een maand te zien in de sneak-preview ‘GardeRobe’ in Museum Kaap Skil. “Duizenden mensen kwamen er speciaal voor naar het museum.”

De vondsten liggen nu in depot in het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland, de eigenaar van de spullen. De collectie van Erdem Moralioglu is te zien via ‘gerelateerde links’.


Collectie Erdem Moralioglu: https://erdem.com/collections/spring-summer-2017/runway/