Volgens de gemeente zijn er 131 B&B's geregistreerd.
Volgens de gemeente zijn er 131 B&B's geregistreerd.

Slaapplaatsen Texel opnieuw twistpunt

Laatste nieuwsberichten
In tegenstelling tot de politieke partij Texels Belang vinden burgemeester en wethouders het niet noodzakelijk om een nieuw onderzoek in te stellen naar het werkelijke aantal slaapplaatsen op Texel.

Op dinsdag 6 september komt de partij in de raadscommissie met een initiatiefvoorstel om alle bedden op Texel te tellen. Volgens B&W levert het geen meerwaarde op om een nieuw onderzoek te doen. Volgens de gemeente bestaan er al sinds de jaren zeventig genoeg data om de effecten op het toerisme in kaart te brengen. “Aangezien vanaf die tijd steeds dezelfde parameters zijn gebruikt, is een langdurige vergelijking mogelijk”, aldus B&W. “Hiermee kunnen we prima sturen op ruimtelijk beleid.”

B&W verwijzen naar een onderzoek uit 2008 van het Toeristisch Kennisinstituut Texel (inmiddels opgeheven). Volgens dat onderzoek kwam de normtelling van 44.000 slaapplaatsen overeen met de werkelijke bezetting van het eiland in het hoogseizoen van 38.000 slaapplaatsen. Belangrijke verandering is echter de toename van het aantal Bed & Breakfast-locaties (B&B) op het eiland. Volgens B&W zijn er 131 hiervan geregistreerd. Iedereen mag in zijn huis drie kamers of zes bedden verhuren aan toeristen. Dat zou betekenen dat er theoretisch zesduizend keer zes mogelijke slaapplaatsen bijkomen. In totaal zijn dat 36.000 extra bedden.

B&B-bezitters zijn verplicht een melding te doen bij de Belastingdienst. Hiermee denkt de gemeente een instrument te hebben om het werkelijke aantal B&B’s op het eiland te kunnen registreren. Of dit in de praktijk ook inzicht gaat geven in het totaal aantal extra slaapplaatsen op Texel moet de toekomst uitwijzen.