Zuurbier wint pittige Ronde van Oudeschild

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Zondag 28 Augustus 2016
3337 x bekeken
Met de stevige wind pal tegen op de twee klimmetjes was de wielerronde van Oudeschild een zware kluif voor de deelnemers. Thijs Zuurbier bleek de sterkste en heroverde het oranje leiderstricot van de dorpenrondes. Eerder won de inwoner van Julianadorp al de Ronde van Den Burg.


De finish bij de wedstrijdrijders was tamelijk curieus. Zuurbier reed samen met Kyle Agterberg op kop en had de rest van het deelnemersveld op een ronde gezet. De twee reden daardoor weer in het peloton en de jury besloot dat de twee koplopers eerst zouden afsprinten en vervolgens de grote groep, terwijl dit doorgaans andersom gebeurt. Zuurbier klopte zijn vluchtmakker uit Maartensdijk vervolgens met ogenschijnlijk gemak. Jermo Agema uit Julianadorp won de sprint van het peloton, waardoor het podium volledig ‘overkants’ was.

Daar zag het lang niet naar uit, want zoals gebruikelijk was thuisfavoriet Jordy Vinke in de voorste gelederen te vinden. Samen met Zuurbier en Agterberg, die al vroeg op avontuur ging en een tijdlang alleen vooraan reed, vormde de drager van de leiderstrui een kopgroep. Maar een felle regenbui na zo’n drie kwartier koers deed Vinke besluiten in de remmen te knijpen, omdat hij het te glad en te gevaarlijk vond worden. Daar hadden de twee andere koplopers maling aan. Waar het peloton tijdens de bui vaart minderde, hielden Zuurbier en Agterberg het tempo er goed in met eerdergenoemde uitkomst tot gevolg.

Naast het leiderstricot ontving winnaar Zuurbier ook de bolletjestrui voor beste klimmer, omdat hij het vaakst als eerste boven kwam op de twee hellinkjes in het parcours. Een groot aantal renners ging met een prijs naar huis. Via premiesprints kon er van alles worden verdiend, van een worst tot een bakje garnalen. Sverre Eschweiler, die bij de vorig dorpenronde in De Waal nog hard onderuit ging, won de wedstrijd bij de recreanten. De overige uitslagen verschijnen op WSTexel.nl.

De Ronde van Oudeschild trok veel publiek en de organisatie kreeg alle lof. Wel hadden de vrijwilligers bij tijd en wijle enige moeite om eigenwijze voetgangers en verdwaalde fietsers van het parcours te weren. Een bejaarde rugzaktoerist op een vouwfiets kwam ter hoogte van Kaap Skil rustig trappend de bocht omzetten. Na waarschuwingen vanaf de kant keerde hij om en reed hij in diezelfde bocht op het aanstormende peloton af. Dankzij oplettendheid van de coureurs bleef een grote valpartij uit. De tweewielige wegpiraat had zijn lesje klaarblijkelijk nog niet geleerd, want even later stak hij vlakbij start/finish het parcours over. Gelukkig kwam ook nu iedereen met de schrik vrij.
Formule 1-spel
Reacties (0)