Afbeelding

Advies: raap oesters alleen van volle banken

Laatste nieuwsberichten
Een toename van het aantal Japanse oesters op schelpdierbanken in de Waddenzee leidt tot een afname van een aantal vogelsoorten op diezelfde banken.

Dat blijkt uit een data-analyse van Sovon Vogelonderzoek Nederland en het NIOZ in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW). De uitkomst van het onderzoek gebruikt PRW voor een advies over het nieuwe beleid voor het handmatig oesterrapen in het Waddengebied op commerciële basis.

“Schelpdierbanken in de Waddenzee zijn enorm belangrijk voor vogels”, aldus de onderzoekers. “De dichtheid op de banken is bijna tien keer hoger als op een ‘kaal’ stuk wad. De verhouding waarin oesters en mosselen in deze banken voorkomen heeft voor de meeste vogelsoorten geen aantoonbare invloed op de dichtheden. Een aantal soorten neemt echter wel af als het aandeel Japanse oesters toeneemt, waaronder de bedreigde scholekster.”

“Als een schelpdierbank veel oesters bevat, dan hebben de daar aanwezige mosselen minder vlees dan je op basis van het seizoen en de schelpgrootte zou mogen verwachten”, concluderen de onderzoekers. “Daardoor worden de mossels van die banken minder aantrekkelijk voor vogels die van mossels leven. De vogelsoorten die afnemen als de fractie oesters toeneemt zijn stormmeeuw, kanoet en scholekster.”

De onderzoekers concluderen dat als handmatig rapen wordt toegestaan, de schadelijke invloed hiervan op vogels beperkt kan worden door het rapen te concentreren op banken met het hoogste aandeel oesters. “Het verdient aanbeveling om de schadelijke effecten te monitoren in de bredere context van andere activiteiten, zoals wadlopen en de kokkelvisserij”, wordt daarbij gemeld.

Sinds 1983 komt de Japanse oester voor in de Waddenzee en deze soort heeft zich sindsdien wijd verspreid. Vanaf 2010 hebben 18 bedrijven toestemming gekregen om op experimentele basis oesters inde Waddenzee te rapen. Die ervaringen worden nu geëvalueerd. “Het PRW werkt op basis van die inzichten en dit onderzoek aan een advies richting de verantwoordelijke bestuurders om te komen tot een raapstrategie die zich het beste verenigt met de natuur van dit Werelderfgoed én zorgt voor voldoende rendement voor de vissers.”

Volledig rapport: http://bit.ly/2c2EsTd