Foto: Gemeente Texel
Foto: Gemeente Texel

Asbest op meierblis in Den Burg

Laatste nieuwsberichten
Op de locatie van de meierblis in Den Burg zijn asbestvezels gevonden.

De gemeente voert aan de Marsweg een verkennend bodemonderzoek uit ter voorbereiding van een woningbouwproject. In Den Burg Oost komen op termijn mogelijk honderd extra sociale huurwoningen. Tijdens het onderzoek werd hechtgebonden asbest aangetroffen. De gemeente heeft opdracht gegeven voor een vervolgonderzoek naar de hoeveelheid en mogelijke verspreiding. Het gebied rondom de restanten van de meierblis is afgeschermd met hekken en het terrein is afgesloten voor onbevoegden.

“Ik schrik hiervan”, meldt burgemeester Michiel Uitdehaag in een reactie. “Denk alsjeblieft goed na wat je op de meierblis gooit. Als je twijfelt, gooi het dan niet op de blis. Je brengt de gezondheid van je buurtgenoten in gevaar. Naast de gezondheidsaspecten zet je ook de traditie van ons cultureel erfgoed op het spel. Ik hoop dat ik als burgemeester nooit de beslissing hoef te nemen om een meierblis in een dorp te verbieden”.

Het is bekend dat langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden asbestvezels risico’s heeft voor de gezondheid. Volgens GGD Hollands Noorden is er bij de meierblis sprake van een zogeheten incidentele blootstelling, die het risico op gezondheidsgevolgen nauwelijks vergroot. Meer informatie over asbest en gezondheid is te vinden via bijgevoegde link. Voor vragen is Jacobje Visser van GGD Hollands Noorden bereikbaar via tel. 088-0125178.

Info GGD: https://ggdhollandsnoorden.nl/hygiene-inspectie-milieu/milieu/asbest