Foto: Frank Grootemaat
Foto: Frank Grootemaat

Dorian: kriebels voor Rio, balen om gemist Rondje

Laatste nieuwsberichten
“Ik kijk er ontzettend naar uit en de kriebels beginnen steeds meer te komen.”

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe is op weg naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze week voor de laatste keer in Nederland. In Medemblik doet de 27-jarige Texelaar mee aan de jaarlijkse Regatta, de laatste officiële wedstrijd richting Rio. “Daarom is deze regatta belangrijk. De bedoeling is zo weinig mogelijk fouten te maken en daarnaast focussen we ons vooral op de communicatie op en rond het water.”

Na het wereldkampioenschap in Eilat in februari, waar hij zilver pakte, keek Dorian kritisch naar zichzelf en vond dat hij nog een stap moest maken. “Momenteel ben ik wel zo’n beetje waar ik zijn moet. We zitten nog in de opbouwfase en we zijn er nog niet, maar de stijgende lijn is ingezet. Tijdens het trainingskamp in Nieuw-Zeeland is alles wat dat betreft op zijn plek gevallen.”

Dorian weet dat het in Rio een uitdaging wordt om zijn prestatie van 2012 te evenaren. “De omstandigheden daar zijn wisselvallig en superlastig. Je moet echt een allround surfer zijn om de gouden medaille te kunnen behalen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als ik als eerste windsurfer de Olympische titel kan prolongeren, maar ik ben tevreden als ik voor mijn gevoel het maximale eruit heb gehaald en geen steken heb laten vallen.”

Met de periode na de Spelen is Dorian nog niet echt bezig. “De focus ligt nu volledig op Rio. En wat daarna komt? Alles ligt nog open. We zien het wel.” De komende maanden staan dus volledig in het teken van de Olympische Spelen. Na de wedstrijden in Medemblik vertrekt Dorian naar Rio, waar hij vijf dagen (onofficiële) wedstrijden gaat varen tegen andere Olympische windsurfers. Vervolgens vertrekt hij voor een trainingsblok naar zijn woonplaats Los Angeles, maakt hij in het Canadese Vancouver de nodige kilometers op de mountainbike en keert hij daarna terug naar LA.

Vanaf begin juli is Dorian in Rio de Janeiro, waar op 5 augustus de Olympische Spelen beginnen. Een prima schema, met één klein minpunt: “Helaas kan ik dit jaar niet meedoen aan de Ronde om Texel. Daarover heb ik eigenlijk flink de balen in. Het was zo mooi vorig jaar. Wie weet volgend jaar dan maar weer.”