Afbeelding

Eis: 2,5 jaar cel voor overval juwelier

Laatste nieuwsberichten
De twee mannen die op 7 maart inbraken bij juwelier Martin Tromp in Den Burg maakten daarbij voor €165.000,- buit aan goud, juwelen en sieraden. Dit bleek dinsdag voor de rechtbank in Alkmaar. Daar eiste de officier van justitie dertig maanden celstraf tegen één van de verdachten, de 21-jarige Abdelghani el H. uit Utrecht.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) ging de inbraak bij de juwelier met grof geweld gepaard. Met hamers en mokers sloegen de daders eerst een raam uit de voordeur, waarna zij binnen de vitrines sloopten en een ravage aanrichtten. De daders droegen bivakmutsen en ontkwamen op een scooter. Zij gingen volgens het OM professioneel te werk. Zo waren aanrijdroutes gebarricadeerd met een houten bank en een picknicktafel.

In de leeggeroofde winkel zijn bloedsporen met DNA van beide verdachten aangetroffen, die - zoveel staat vast - ten tijde van de inbraak op Texel verbleven. Op camerabeelden die in die periode in de winkel tijdens openingstijden zijn gemaakt, komen zij niet voor. De man beroept zich consequent op zijn zwijgrecht en heeft geen enkele verklaring willen afleggen. Ook over de bloedsporen zegt hij niets.

De man is geen onbekende van de politie. Hij pleegde verschillende vermogensdelicten. Dat geldt ook voor zijn 26-jarige medeverdachte Aziz N., die na zijn aanhouding werd verward met een ander en bij vergissing werd vrijgelaten. Diens zaak is aangehouden tot 30 november. Het is onduidelijk of de autoriteiten de man inmiddels hebben getraceerd.

De officier van justitie sprak van “een brutale inbraak”: de twee maakten zoveel herrie dat er wel omwonenden op móesten afkomen. Tenminste één getuige werd ernstig bedreigd. Strafverzwarend noemde het OM de zwijgende houding van de verdachte en de enorme schade die is aangericht. De buit is nooit teruggevonden. Het OM werkt aan een ontnemingsvordering tegen de man. De uitspraak is 22 september.

Zaak juwelier later: geen vervoer verdachte: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/057456/