Afbeelding

Mansveld niet blij, maar Texelhopper kan gang gaan

Laatste nieuwsberichten
Staatssecretaris Wilma Mansveld is absoluut niet te spreken over de stap van de Texelhopper om studentenkaart- en jaarkaarthouders een vervoersbewijs te laten kopen, maar kan daartegen op dit moment geen wettelijke stappen ondernemen.

Dat heeft woordvoerster Karin van Rooijen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdagochtend laten weten aan de redactie van Texelse Media. Deze week werd in de Tweede Kamer een wet aangenomen die dit soort toestanden in de toekomst moet voorkomen. Pas als de Eerste Kamer die wet bekrachtigd heeft, kan er vanuit de landelijke overheid worden ingegrepen, onder meer via een forse boeteclausule. Wanneer dit zal zijn, is op dit moment nog onbekend.

De Texelhopper heeft aangegeven dat vanaf maandag alle reizigers op lijn 28 en lijn 629 in het bezit moeten zijn van een Texelhopper-vervoersbewijs, dus ook diegenen die over een studentenkaart of een jaarabonnement beschikken. Deze reizigers kunnen achteraf wel de kosten van hun kaartje vergoed krijgen na het invullen van een restitutieformulier.

Studentenkaart- en jaarkaarthouders die geen Texelhopper-vervoerbewijs willen kopen, lopen dus de kans door de buschauffeurs geweigerd te worden. Of hiervoor een juridische basis is, valt te bezien. De provincie heeft het recht om zwartrijders aan te pakken, maar of het onder die noemer ook ‘witrijders’ mag weigeren (een studenten- of jaarkaart is ten slotte een landelijk geldend vervoersbewijs), is onduidelijk: voor zover de redactie heeft kunnen nagaan is er niet eerder een instantie geweest die op deze manier te werk is gegaan.

Ministerie: kaartje kopen voor Texelhopper niet nodig: http://www.texelplaza.nl/nieuws/artikel/056726/