Jan Knippenberg tijdens de eerste editie van de 120 van Texel. (Foto: Norbert Dankers / Archief Zestig van Texel)
Jan Knippenberg tijdens de eerste editie van de 120 van Texel. (Foto: Norbert Dankers / Archief Zestig van Texel)

Jan Knippenberg in Andere Tijden Sport

Laatste nieuwsberichten
Het televisieprogramma Andere Tijden Sport wijdt deze zomer een aflevering aan ultraloper Jan Knippenberg.

Al meer dan tien jaar bestond het plan een documentaire te maken over Knippenberg (1948-1995). Een cameraploeg onder leiding van Dirk Jan Roeleven maakte in dat kader al eens opnamen van Jans loopvriend Ron Teunisse tijdens de 120 van Texel in 2005. ATS heeft dit project nu geadopteerd, waardoor de realisatie in een stroomversnelling is gekomen.

De aflevering gaat met name over Knippenbergs hardlooptocht van Hoek van Holland naar Stockholm in 1974, waarbij hij in 18 dagen meer dan 1.600 kilometer aflegde. Broer Bob Knippenberg legde die prestatie op amateurfilm vast. Dat materiaal, dat nog in uitstekende staat blijkt, is niet eerder vertoond. Het vormt de rode draad van de documentaire en wordt aangevuld met interviews met de begeleiders van toen, waaronder Wim Verhoorn.

Knippenberg kwam in 1984 op Texel wonen. Hij ging in 1990 geschiedenisles geven aan OSG De Hogeberg. Datzelfde jaar gaf hij de aanzet tot de voorbereiding van de Zestig van Texel, de tweejaarlijkse ultraloop die op 1 april 1991 voor het eerst werd georganiseerd door Atletiekvereniging Texel. Omdat sommige ultralopers 60 kilometer wat kort vonden, organiseerde Knippenberg in 1993 de 120 van Texel voor een select gezelschap. Zelf werd hij derde op dat eerste dubbele rondje Texel. Tijdens de tweede editie in 1995 moest hij in de tweede ronde opgeven en bleek hij achteraf ongeneeslijk ziek te zijn. In november dat jaar overleed Knippenberg.

De uitzending is op 5 juli. Tijdens de Paasdagen is er al een voorpremière in Cinema Texel. Op zaterdagmiddag 4 april zijn er twee vertoningen. Op Tweede Paasdag (6 april) is de Zestig van Texel.