Elektrische bus op Texel

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Donderdag 11 September 2014, 15:32 uur
3455 x bekeken
Vervoersbedrijf Connexxion is deze week op Texel begonnen met het testen van een elektrische bus.


Deze zogenoemde e-bus rijdt nu delen van de dienstregeling van de verschillende lijnbussen. “Een duurzame bus voor het openbaar vervoer is voor de hand liggend voor een eiland als Texel dat in 2020 energieneutraal wil zijn”, aldus wethouder Eric Hercules. “Prachtig dat de e-bus dan ook hier getest wordt.”

Het doel is te onderzoeken of de inzet van een dergelijke milieuvriendelijke bus ook in de toekomst mogelijk is, bijvoorbeeld in het vervoersproject Texelhopper. Bij de proefritten van de e-bus wordt onder meer onderzocht hoe het voertuig en de accu’s zich onder de diverse weersomstandigheden gedragen. De duur van de testfase wordt afgestemd met de provincie Noord-Holland, die het project financieel mogelijk maakt.

De e-bus kan 57 passagiers vervoeren en heeft een maximaal bereik van 250 kilometer. De bus is voorzien van alle communicatieapparatuur die ook in de gebruikelijke Connexxion-bussen aanwezig is. Na afloop van elke dienst worden de accu’s van het voertuig opgeladen bij de Connexxion-vestiging in Den Burg.