Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza

Walvis bij Texel gered; net van snuit gehaald

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Zaterdag 02 Augustus 2014, 14:12 uur
4672 x bekeken
Zaterdag om 11.30 uur is in het Marsdiep, ter hoogte van de Mokbaai, een zwemmende walvis gezien.


Dat meldt Ecomare. Stuurman Richard Koopman van de TESO zag vanaf de Schulpengat de walvis zwemmen. Hij nam een grote rug met een klein stomp vinnetje waar. Waarschijnlijk gaat het om een dwergvinvis. “Dwergvinvissen kunnen zich prima redden in ondiep water”, aldus Ecomare. “We verwachten daarom dat het dier op eigen kracht weer naar de open Noordzee zal kunnen zwemmen.”

Update 15.00 uur:

De dwergvinvis blijkt in een net verstrikt te zitten. Dat constateerde schipper Rutgert Oosterhuis van ’t Sop. “De dwergvinvis zit verstrikt in een groot groen visnet. Het dier oogde vermoeid en komt af en toe boven. Momenteel zwemt de dwergvinvis langs de Razende Bol naar het diepe, open water”, vertelde Oosterhuis even voor 15.00 uur. “De kans is groot dat we het dier niet meer terugzien, of pas als het aangespoeld is. Op dit moment is de dwergvinvis helaas niet te helpen.”

Update 16.30 uur:

De ongeveer acht meter lange dwergvinvis is bevrijd. Dat kon Arthur Oosterbaan van Ecomare rond 16.15 uur bevestigen.“Iemand met een snelle rubberboot is naast het dier gaan varen en heeft het net losgemaakt. De walvis zwom daarna richting open zee.”

Update 16.45 uur

Peter Gompelman uit Middenmeer, eigenaar van de Wadden Explorer, was degene die de dwergvinvis bevrijdde. “Ik was in Oudeschild toen twee vrienden mij inseinden dat er een walvis in de buurt zwom”, vertelt Gompelman. “Toen ben ik er in mijn eentje fullspeed heen gevaren. Het bleek dat het dier een net om zijn snuit had. Vanwege een dreigende onweersbui gingen veel bootjes van het water. Ik bleef nog even in de buurt en toen kwam de dwergvinvis heel dicht bij mijn boot.”

“Ik dacht bij mezelf, ‘ik ga het gewoon proberen’. Ik heb het net met mijn handen beetgepakt. Het dier wilde duiken maar ik zette me schrap en hield hem tegen. Daarna werd hij heel rustig en kwam hij met zijn snuit naar boven. Toen kon ik het net loshalen. Ik gaf een ruk en het gleed zo van zijn snuit af.” Bang om door de walvis verwond te worden, was Gompelman niet. “Hij was verzwakt. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en als het mij te gek zou worden, had ik direct losgelaten.”

Het dier werd van het net bevrijd bij de meest westelijke punt van de Razende Bol. “Dit geeft een heerlijk gevoel, echt top”, aldus Gompelman. Zijn reddingsactie bleef ook door de landelijke media niet onopgemerkt. Zaterdagavond doet hij zijn verhaal in Hart van Nederland op SBS6.