Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/texelplaza.nl/httpdocs/includes/include_config_paths.php on line 21 Texel-Plaza

Vijfjarig jubileum Museum Galerie Maria Roelofsen

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Dinsdag 17 Juni 2014, 14:31 uur
3155 x bekeken
De Museum Galerie van Maria Roelofsen viert deze maand het eerste lustrum.


De beeldend kunstenares kijkt met veel plezier terug op de eerste vijf jaar. “In die periode heb ik 320 kunstwerken gemaakt.”

“Reliëfs, sculpturen, lichtgevende objecten: echt van alles dus. Van die werken heb ik ongeveer de helft verkocht.” De jutkunst van Maria, die op het strand gevonden materialen gebruikt, is op veel plekken in de wereld te aanschouwen.

“Mijn werk is te zien in Vancouver, Venetië, Dortmund en Münster, maar ook op Texel en in de rest van Nederland natuurlijk.”

“Maar mijn grootste fan woont in Geleen”, vertelt Maria enthousiast. “Dat is een vaste eilandbezoeker die steeds iets koopt van haar verjaardagsgeld.”

“Ze heeft al negen werken aangeschaft. Maar nu heeft ze echt geen plek meer heb ik begrepen”, zegt Maria met een lach.

Op topdagen, zoals met Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, trekt de Museum Galerie in Den Burg dagelijks zo’n 75 bezoekers. Elk jaar bezoeken ongeveer 3.000 belangstellenden het pand aan de Burgwal. “Die museumfunctie vind ik belangrijk. Veel mensen komen hier om een kijkje te nemen, maar alle werken zijn ook te koop.”

Maria zegt dat er nog genoeg op het strand ligt om te jutten. “Ik gebruik vooral rommel en zoek geen grote waardevolle objecten.” “Wat mij trouwens opvalt, is dat er minder hout aanspoelt en steeds meer plastic.”

“Veel mensen vinden het een troostrijke gedachte dat van de rotzooi weer iets moois wordt gemaakt. Dat is goed om te horen.”

Maria benadrukt dat ze geen subsidie krijgt en geheel zelfstandig is. “Ik geniet van die vrijheid. Dat past wel bij een strandjutter.”