Teso: Tweede Dokter Wagemaker is beste optie

Door Frank Grootemaat
Gepubliceerd: Maandag 03 Oktober 2011
7140 x bekeken
Teso-directeur Cees de Waal lichtte tijdens de jaarvergadering de keuze voor de grootte van de nieuwe boot toe.


“We hebben een capaciteitsanalyse uitgevoerd voor de jaren tot en met 2040.”

“Wij zijn uitgegaan van meerdere opties, een vergelijkbaar schip als de Dokter Wagemaker en een nog grotere variant.” “Bij een tweede Dokter Wagemaker is er tot 2026 een lichte capaciteitsverbetering te zien. Daarna schiet de capaciteit te kort.”

“Een grotere variant zou dat op kunnen vangen”, aldus De Waal. “Maar verder biedt een dergelijk schip nauwelijks voordelen.”

“In 2026 is bovendien de vervanging van de huidige Dokter Wagemaker aan de orde.” “Dan kunnen we, aan de hand van de harde cijfers in plaats van prognoses, bepalen of de aanschaf van een groter schip nodig is.”

“Wij beogen nu dus qua grootte een tweede Dokter Wagemaker.” Teso is op dit moment op zoek naar een projectleider nieuwbouw.

De aanschaf moet in 2013 plaatsvinden, om in 2015 in de vaart genomen te worden. Voor wat betreft de naam van de nieuwe boot nam Harry de Graaf, aandeelhouder en Texels ereburger, het woord.

“Theo Hoogerheide, oud-directeur van de Teso, bepleitte als eerste de aanschaf van een dubbeldeks-schip.”

Hij moest daarvoor veel overwinnen, want op Texel was de meerderheid tegen. De aanschaf bleek uiteindelijk een goede keuze. “Hij heeft echter nooit een onderscheiding of erkenning gekregen.”

“Het is daarom tijd voor een postuum gebaar. Wij stellen voor de nieuwe dubbeldekker de naam Theo Hoogerheide te geven.”

Het gloedvolle betoog van De Graaf werd beloond met een langdurig applaus.
Reacties (3)