Foto: Justin Sinner
Foto: Justin Sinner

Texels Blond: het geheim ontrafeld

Laatste ondernemersberichten
Het was een paar weken lang spannend. Sommigen hadden het al mogen proberen in het proeflokaal, maar wat zat er nou in dat ‘Texels Geheim’ van de Texelse Bierbrouwerij? Een pittig smaakje, iets dat van nature op het eiland groeit, maar dat je misschien niet direct associeert met een speciaalbier. Het geheime ingrediënt van Texels Blond: zeevenkel!

“Zeevenkel is een licht pittig plantje, met een smaak die een beetje in de richting van peper ligt. Daarmee krijgt het bier een kruidig accent”, vertelt Cor Honkoop, die sinds enkele maanden directeur van de Texelse Bierbrouwerij is. Texels Blond combineert een nieuwe selectie hopsoorten met een vleugje van dit kustplantje, wat voor een frisse, aromatische en zacht kruidige afdronk zorgt. Zeevenkel groeit van origine langs de kust op zeedijken en zandige vloedlijnen, zoals in het Middellandse Zeegebied en op de Canarische Eilanden, maar ook op Texel. “Wij plukken de zeevenkel natuurlijk niet rechtstreeks uit de natuur, want het is hier een beschermd en zeldzaam plantje, maar we bestellen het bij een kwekerij.” Texels Blond is dus niet zomaar een blond biertje, maar een speciaalbier met een echt Texelse smaakbeleving, zoals we van de ambachtelijke
brouwerij gewend zijn.

Smaken maken
Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk, een nieuw biertje bedenken en maken? Lianne ter Steege, die sinds twee jaar als marketingmedewerker bij de brouwerij werkt, vertelt: “Het begint met een projectgroep, in dit geval ons projectteam dat uit drie dames bestaat: een marketingmanager, een brouwerijmanager en een projectleider, die samenwerken met een adviseur. Vanuit de salesafdeling kwam de vraag naar een mooi blond biertje en natuurlijk wordt er dan direct nagedacht over een Texelse twist. Vorig jaar hebben we Texels Seumerfeugel gelanceerd: een dorstlessend tarwebier met een licht zilte afdronk van zeekraal. Daar is dit blonde bier met zeevenkel een mooie aanvulling op.” Nadat de projectgroep een nieuw bier heeft bedacht, worden de brouwers bij het proces gehaald om een smaakprofiel op te zetten en een proefbrouwsel te maken. En wanneer het eerste biertje in het glas wordt geschonken, is het tijd om te proeven. “Dan wordt er eventueel nog wat bijgestuurd. Als we hebben wat we willen, leggen we het recept vast en bouwen we een voorraad op. Het leuke van Texels Blond is dat we het door klanten hebben laten proeven in de vorm van ‘Texels Geheim’, waarbij men kon raden wat voor bier het was en wat het geheime ingrediënt was. Natuurlijk waren er mensen die het goed hadden, maar daar hebben onze medewerkers uiteraard met een stalen gezicht op gereageerd. We wilden niets verklappen tot de lancering.”

Prijswinnaars
Texels blond is al het dertiende speciaalbier van de hand van de Texelse Bierbrouwerij. Natuurlijk kent iedereen het donkere tarwebier Texels Skuumkoppe, maar bijvoorbeeld ook het robijnrode Texels Vuurbaak in de stijl van Ierse Red Ale en het donkere en romige Texels Bock worden graag gedronken. Dit laatste bier is al meermalen in de prijzen gevallen, onder andere bij de Dutch Beer Challenge en de Brussels Beer Challenge. Ook Texels Springtij, een stevig blond seizoensbier in de stijl van Meibock, scoort goed en werd al meerdere keren als lekkerste of populairste biertje gekozen. Lianne: “We proberen ieder jaar een nieuw bier te produceren, omdat we voor de speciaalbieren echt hele trouwe fans hebben die toch wel regelmatig iets nieuws willen proberen.”

Texelse roots
Alle bieren van de Texelse Bierbrouwerij worden gebrouwen met zuiver duinwater. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van granen die groeien op ons eigen eiland. Doordat het Texelse klimaat minder neerslag en meer zonuren heeft, ontstaat er een mooie, volle graankorrel. Dat de meeste ingrediënten een Texelse oorsprong hebben, vindt het team erg belangrijk. “We hebben goede contacten met de boeren op Texel”, vertelt Cor. “Zo wordt bostel, een restproduct van de mout dat overblijft na het brouwen, opgehaald door lokale boeren en als veevoer voor de schapen en koeien gebruikt. En dat vinden ze echt een traktatie! Maar we werken bijvoorbeeld ook samen met de landbouwdag. De roots van het bedrijf liggen op dit eiland en we willen een puur Texels product blijven produceren.”

Zelf proeven
Texels Blond is vanaf deze week in heel Nederland verkrijgbaar in de horeca en bij slijterijen. Voor wie nieuwsgierig is naar alle biersoorten van de Texelse Bierbrouwerij en hoe deze gemaakt worden, is een rondleiding door de brouwerij en een bezoekje aan het proeflokaal een echte aanrader. Tussen de grote ketels wordt het brouwproces uitgebreid uit de doeken gedaan, terwijl je omringd wordt door de warme geur van vers gebrouwen bier. Natuurlijk wordt er afgesloten met een proefplankje en is het complete pallet van speciaalbieren gelijk aan te schaffen voor thuis.

Texelse Bierbrouwerij
Schilderweg 214 b, Oudeschild
T: (0222) 313229
E: proeflokaal@texels.nl en info@texels.nl