Archieffoto Texelse Media
Archieffoto Texelse Media

Meer dan vijftig smaken vers ijs: de IJsBar gaat weer open

Laatste nieuwsberichten
IJsliefhebbers kunnen hun hart ophalen: zaterdag opent de IJsBar de deuren voor het nieuwe seizoen. Eigenaar Barry Odinga komt net bij de boer vandaan om te beginnen met zijn basismix voor ijs, waarvan hij meer dan vijftig smaken aanbiedt: van fruitsorbetijs tot yoghurt-amarenaijs en van softijs tot Dulce de Leche-roomijs. “Het ijs is op z’n lekkerst als het vers is”, aldus Barry.

Het is het vierde seizoen dat Barry de IJsBar in de Weverstraat opent. Sinds 2016 richt hij zich op het maken van ambachtelijk schepijs. Het roomijs wordt gemaakt van verse, volle melk van de koeien van Tjepkema van Campingboerderij De Vrije Vogel. “Deze verse boerenmelk geeft het ijs zijn romige smaak, wat mijn ijs onderscheidt van het ijs van veel anderen”, vertelt Barry, die ijsbereidingscursussen in onder meer Italië volgde. Op de boerderij laat Barry grote melkbussen vullen, die hij meeneemt naar zijn keuken achter de zaak in de Weverstraat. Daar kan het ijsmaakproces beginnen.

De perfecte basis
De rauwe melk wordt eerst gepasteuriseerd (verhit naar 85 graden Celsius), waarbij Barry room, verschillende soorten suikers en bindmiddel toevoegt. De mix wordt vervolgens op topsnelheid – om bacteriën geen kans te geven – afgekoeld naar 4 graden Celsius. Deze mix is de basis voor alle soorten roomijs. “Ik begin het liefst ’s avonds aan het proces”, vertelt Barry. “’s Nachts kan de basismix ‘rijpen’, wat de smaak en structuur ten goede komt. De volgende ochtend tap ik voor iedere bak vier liter basismix af, die ik meng met de smaakpasta. Daarna gaat het geheel in de ijsmachine, die er lucht inslaat en de mix bevriest tot -7 graden Celsius. Die lucht komt er niet in om geld te kloppen, maar omdat het ijs dan minder koud voelt in je mond. Een ijsklontje van -4 voelt superkoud, terwijl een bolletje ijs van -12 veel aangenamer is. Dat wordt mede veroorzaakt door de lucht die in het ijs zit.” Tot slot gaat de bak ijs nog even in de ‘shockfreezer’. “Zo komt er een mooi, hard laagje op het ijs, waardoor het niet meer in elkaar zakt.”

Van dropijs tot Dulce de Leche
De smaakpasta’s voor het ijs maakt Barry deels zelf. Zo zijn onder meer het dropijs – met trekdrop –, het bananenijs – met superrijpe bananen – en het chocoladeijs – met echte Belgische Callabaut-chocolade – van eigen recept. “De reacties zijn goed en mensen proeven dat er échte chocolade in zit. De pasta bestaat uit suiker, melk, chocolade en cacaopoeder, maar de verhoudingen houd ik uiteraard geheim”, lacht Barry. “Het geheim van goed roomijs zit ‘m overigens ook vooral in de goede basismix: de melk is goed, de verhoudingen ook en de lange rijping draagt eveneens bij aan de smaak.” Smaken als chocolade en vanille en mango- en citroensorbet zijn echte hardlopers, maar Barry’s persoonlijke favoriet is de yoghurt-amarena. Zijn paradepaardje is het Dulce de Leche-ijs: “Dulce de Leche is een Argentijnse lekkernij die wordt gemaakt van gecondenseerde melk. Het wordt ingekookt tot een dikke pasta met de smaak van karamel. Ik heb heel wat uren speurwerk verricht voor ik een recept gevonden had dat precies die originele, karakteristieke smaak gaf.”

Softijs en verse wafels
Vorig jaar introduceerde Barry zijn zelfgemaakte softijs. Voor het softijs gebruikt hij dezelfde basismix als voor zijn roomijs, waar hij room en suikers aan toevoegt. Het gewenste effect was niet direct bereikt: Bary stelde de luchtventieltjes steeds net anders in, experimenteerde met de dikte van het ijs, met de textuur en met de temperatuur, net zolang totdat het resultaat was wat hij wilde. “Ik heb eindeloos gesleuteld”, vertelt hij. “Nadat je een perfect smakend softijsje hebt geproduceerd, moet het ook nog stevig blijven als het op de toonbank staat.” Barry puzzelde door tot hij tevreden was en het softijs bleek een groot succes. “Vooral in combinatie met verse wafels”, vertelt Barry. “Die sloegen zo goed aan, dat mijn wafelijzer het einde van het seizoen nét niet gehaald heeft. Ik hoop dat de nieuwe vóór de opening binnen is!” Doordat Barry nu een softijsmachine heeft, kan hij ook milkshakes maken. De milkshakes zijn er in de smaken aardbei, banaan, chocola, karamel, vanille en rhum (alcoholvrij).

Ook al liggen er al meer dan vijftig smaken ijs in de vitrine, Barry streeft altijd naar vernieuwing. Geen gek idee dus, om regelmatig even binnen te lopen bij de IJsBar. En terwijl zich voor andere ijssalons vaak rijen vormen, hoeven klanten van de IJsBar niet zo lang op hun koude versnapering te wachten: “Mijn team werkt ontzettend hard”, aldus Barry.

De IJsbar is vanaf zaterdag dagelijks (behalve op dinsdag) geopend van 12.00 tot 18.00 uur en op zondag tot 17.00 uur. In het hoogseizoen is de IJsBar dagelijks open tussen 11.00 en 21.00 uur, zodat mensen na het avondeten een ijsje als dessert kunnen halen. Dat is waarschijnlijk vanaf het laatste weekend van juni. De precieze datum wordt bekendgemaakt op de Facebookpagina.

De IJsBar
Weverstraat 36, Den Burg
FB: @deijsbar