Van links naar rechts: Van den Berg (Ynnovam), wethouder Huisman, Alice Reinders van De Bolder en Erwin van der Linde va
Van links naar rechts: Van den Berg (Ynnovam), wethouder Huisman, Alice Reinders van De Bolder en Erwin van der Linde va

Tien nieuwe fietsenmakers voor Texel

Politiek
Leer- en werkbedrijf De Bolder, Van der Linde Fietsen en de Tweewieler Academy van opleidingsinstituut Innovam bieden vanaf maart aan tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid om de opleiding Assistent Fietstechnicus te volgen. Innovam verzorgt de basisopleiding, Van der Linde Fietsen levert een leermeester en een speciaal daarvoor ingerichte werkplaats om praktijkervaring op te doen. De opleiding duurt zes maanden, daarna krijgen de deelnemers een certificaat. De samenwerking werd donderdag feestelijk bezegeld op het gemeentehuis.

“Opleidingen in fietstechniek zijn voor onderwijsinstellingen niet rendabel. Om die reden zijn er nog maar weinig opleidingen, in Limburg is zelfs geen enkele opleiding meer. Nederland is een fietsland bij uitstek, en toch studeren er jaarlijks maar zo’n 200 fietsenmakers af. Dat is niet genoeg om aan de vraag te voldoen. We zijn daarom erg ingenomen met de samenwerking hier op Texel en hopen dat dit unieke initiatief op Texel elders navolging vindt”, zegt Robbert Jan van den Berg van Innovam.

“Voor ons is het een uitkomst”, zegt Erwin van der Linde van Van Der Linde Fietsen. “Het is moeilijk om aan geschikt personeel te komen terwijl de hoeveelheid werk toeneemt. Het toeristenseizoen, en daarmee ook de periode waarin we veel fietsen verhuren, duurt tegenwoordig veel langer. Vroeger hadden we een winter de tijd om alle huurfietsen te repareren en rijklaar te maken voor het nieuwe seizoen. Voor ons is het drukverlichtend.”

De fietsenmakers in spé krijgen leren de basistechnieken in tien opleidingsdagen, die in een periode van drie maanden wordt verzorgt door Innovam. Onder begeleiding van een leermeester maken ze vlieguren bij Van der Linde Fietsen. Alice Reinders van leer- en werkbedrijf De Bolder begeleidt de deelnemers in die periode als trajectcoach. Als ze na zes maanden aan de kwalificaties voldoen, krijgen ze een certificaat.

“We zullen naderhand niet alle mensen een baan kunnen bieden, dat is ook niet het doel”, vertelt Van der Linde. “Met de groei van de toeristische periode neemt ook de hoeveelheid huurfietsen toe. Texel is een fietseiland bij uitstek. Als we dat hoog willen houden, hebben we genoeg mensen nodig die fietsen kunnen repareren. Dat geldt niet alleen voor Van der Linde, dat geldt voor alle fietsenmakers hier.”

“De Bolder start in maart, naast de opleiding tot fietstechnicus, ook opleidingen in de groensector en de schoonmaak. In samenwerking met Omring zijn we met leer- en werktrajecten in de zorg gestart. Ook zijn er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij bedrijven in de detailhandel geplaatst, zij worden individueel begeleid. Op termijn komt daar een opleiding in de horeca bij”, vertelt Reinders.

De Bolder begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of met een arbeidsmarktbeperking, bijvoorbeeld doordat ze lang een bijstandsuitkering hadden, door tijdelijke arbeidsongeschiktheid, doordat ze de Nederlandse taal niet machtig zijn of doordat ze geen startkwalificaties hebben. De Bolder voert, als onderdeel van de gemeente, de zogenaamde Participatiewet uit: de overheid wil dat minder mensen een beroep op een uitkering hoeven te doen.
Afbeelding