BELEEF TEXEL, TEXEL-PLAZA

Agenda in De Koog

19 februari 2020

Struin door het bijzondere kweldergebied met de boswachter. De excursie gaat door het deel van De Slufter dat zonder gids niet toegankelijk is. Aanvang 11.00 uur. Info en boeken: www.ecomare.nl
Proefjes doen in de bibliotheek onder leiding van een aantal wetenschappers van het NIOZ? Wetenschappers van de afdeling bio-geo-chemie van het NIOZ komen met hun onderzoeksopstellingen naar de bibliotheek om samen met de basisschooljeugd de zee te onderzoeken. Er wordt gekeken naar hele oude zeebodems en er wordt onderzocht waarom de zee zuurder wordt. Deze gratis activiteit is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en is in de bibliotheek in Den Burg, Drijverstraat 7. Het begint om 10.30 uur het duurt tot ongeveer 12.00 uur. Meld je aan door een mail te sturen, want vol = vol. E: texelsenatuurstruners@gmail.com.
Vier kunstenaars, Peter Ampt, Peter Huisman, Co Koomen en Piet de Bruin, lid van kunstenaarsvereniging ZOUT exposeren samen in het Kunst-lokaal ZOUT, ingang Abbewaal in Den Burg (richting Gamma) met ieder hun eigen kunstvorm in hout. Het werk is verrassend en zeer verschillend van aard. Zeker de moeite waard om deze kunst te komen bekijken. De expositie is van 15 t/m 21 februari, dagelijks geopend van 11.00 - 16.00 uur.
Manege Elzenhof is geopend voor bosritten (€ 18,- per uur) en strandritten (2 uur, € 36,-; voor gevorderde ruiters), pony aan de hand en rijlessen voor jong en oud. Bosrandweg 252, De Koog. Reserveren via T: (0222) 317469/315923.
12.00-12.45 Strandvondstenkar in het museum 12.30-15.00 Knutselen in het inloopatelier 13.00 Presentatie in de Walviszaal 14.00-15.30 Ontdek van alles over de zee in het Zeelaboratorium Ecomare, Ruijslaan 92, De Koog
Om 11.00 uur is er een leuke en afwisselende jutterspresentatie over het jutten. De jutters van Flora vertellen hun boeiendste en spannendste verhalen, maak kennis met de jutterij, wat is jutten? Wanneer ben je jutter en wat vind je allemaal op het strand? de presentatie is voor jong en oud. Juttersmuseum Flora, Pontweg 141a, De Koog. I: www.juttersflora.nl.
| 1 2 3 4 5 | volgende > | >>
Resultaten per pagina:
Een evenement of activiteit aan de agenda van Texel-Plaza toevoegen? Stuur een e-mail naar agenda@texelsemedia.nl of gebruik het contactformulier. Agendapunten kunt u doorgeven tot dagelijks doorgeven voor 17.00 uur.

* Vraag naar de voorwaarden.
De Koog
Het is het huidige dorp niet meer aan te zien, maar toch behoort De Koog tot de oudste dorpen van het eiland. De badplaats van Texel telt tegenwoordig 1.349 inwoners (peildatum 1 januari 2019). De Koog ontleent zijn naam aan het woord coogh of koog (inpoldering). In de veertiende eeuw, na het ontstaan van de cooghen, werd De Koog een bloeiend vissersdorp.

In 1514 telde het dorp 140 huizen en was De Koog, na Den Burg, het tweede dorp van het eiland. Het verstuiven van de duinen en een grote stormvloed in 1570 luidden de ondergang van De Koog als vissersdorp in. Zeventig huizen dreven weg en het gehele dorp overstroomde. Door de verstuiving verzandden de diepere zeegeulen en konden de vissersschepen het dorp niet meer bereiken.

Lees meer >>